Bouw

Bouwen aan de toekomst

De bouw in Nederland is de sector die verantwoordelijk is voor het realiseren van onder andere gebouwen, woningen en infrastructurele projecten. De bouw kent verschillende soorten bedrijven en beroepen die met elkaar zorgen dat projecten worden gemaakt of verbouwd.

Binnen de bouw is er een verschil tussen bouw, gespecialiseerde beroepen, installatietechniek en infra. De installatietechniek en de infra komen in de overige hoofdstukken aan bod.

Om een gebouw te realiseren zijn er veel verschillende beroepen nodig om een mooi resultaat te krijgen. In de basis is er vaak een bouwbedrijf dat het gehele proces begeleidt en hiervoor een uitvoerder inzet om het project te begeleiden. Binnen het bouwbedrijf zijn mensen werkzaam in de werkvoorbereiding om de projecten voor te bereiden. Op de bouw zelf zijn er vanuit het bouwbedrijf timmermannen (of -vrouwen) aan het werk.

Samen werken met de Bouwacademie

Naast het bouwbedrijf zijn er vaak meerdere bedrijven tijdens het bouwproces aanwezig met specialisten. Denk hierbij aan metselaars, tegelzetter en dakdekkers. Deze vakmensen nemen zo een deel van het eindresultaat voor hun rekening

De Bouwacademie heeft faciliteiten om een aantal van deze beroepen op te leiden voor zowel leerlingen die vanuit het VMBO of de HAVO komen als zij-instromers. Dit kan in de beroepsbegeleidende leerweg (BBL – werken leren) of in flexibele modules. In alle gevallen wordt samengewerkt met de MBO-scholen in de regio.

Veel bouwbedrijven in onze regio werken samen met de Bouwacademie. Dit zijn grote en kleine bedrijven, bedrijven voor nieuwbouw en renovatie of restauratie. Voor iedere leerling is er een goed en erkend bedrijf beschikbaar om het vak te leren!